Blogi 44: Tekoäly avuksi arkeen
Kaksi viikkoa meni niin että pölähti, ihan tuntui että huomaamattaan. Mä kerron tässä blogissa lyhyesti mitä hyötyä tekoälystä on ollut mulle tässä viimeisen parin kuukauden aikana ja miten aion jatkaa sen hyödyntämistä tulevaisuudessa.
Kaikki alkoi siitä kun toistuvasti kuulin lätkäkopissa sanan tekoäly ja miten toiset kertoi hoitavansa sillä eri asioita koodauksesta käytännön asioihin, usein myös sellaisia mistä heillä itsellään ei ollut mitään aiempaa kokemusta. Mä oon aina suhtautunut pikkasen skeptisesti uusiin asioihin ja yleensä seuraan hieman sivusta ennen kuin itse ryhdyn tuumasta toimeen. Päätin kuitenkin ladata Chatgpt:n ilmaisversion ja kokeilla auttaisiko se minua jotenkin.
Useiden testailujen jälkeen olen kaivanut siitä useita hyötyjä. Ensinnäkin tiedonhankinta joistain nimenomaisista käytännön asioista on niin paljon nopeampaa kuin googlettamalla tai tutkimalla jokaista linkkiä erikseen. Tekoäly yhdistelee nopeasti monesta lähteestä todennäköisesti oikeimmat tiedot. Esimerkiksi jos haluan tietää onko joku objektiivi piirroltaan terävä, voin kysyä sen vain tekoälyltä ja se kertoo selkeästi tuon objektiivin ominaisuuksista ja antaa syvän analyysin sopisiko se minun tarpeisiini.
Jos mulla on päässä joku visio esimerkiksi videoeditoinnista, voin kuvailla haluamani asian tekoälylle ja se antaa minulle selkeät ohjeet miten pystyn toteuttamaan kyseisen asian haluamallani tavalla. Tein esimerkiksi erääseen videoon muutamia teksti-efektejä ja ilman suurempaa kokemusta sain aikaiseksi ihan kelvollisen lopputuloksen. Mitä rajatumpi tiedonetsintään keskittyvä käytännön asia, sitä paremmin tekoäly siitä usein suoriutuu ja käyttäjä säästää aikaa valtavasti turhauttavalta etsimiseltä.
Mä yritän toimia niin etten perhe-aikana käyttäisi aikaa juuri asioiden sen enempään selvittämiseen, koska lapsen näkökulmasta naputan vain puhelinta viihteen vuoksi, vaikka selvittäisinkin mielestäni jotain järkevää asiaa. Tän tiedonhankinta-ajan minimointi on tuonut sujuvuutta arkeen ja yksinkertaistanut elämää.
Tekoälyllä voi myös luoda esimerkkikuvia asioista, jotta ne on helpompi visualisoida. Ne kuitenkaan ei aina osu maaliin. Mä esimerkiksi tällä viikolla selvittelin käytännön tasolla salaojien toimintaa ja opin että sadevesiputkea ei saa suoraan yhdistää salaojaputkeen sen potentiaalisen tulvimisen vuoksi ja sitä kautta sokkeli ja muut rakenteet keräisi entistä enemmän kosteutta. Sadevedet ja salaojavedet täytyy viedä eri putkissa, joskin ne voidaan sitten myöhemmin yhdistää kokoomakaivossa ja sieltä johtaa kaupungin sadevesiviemäriin tai vaihtoehtoisesti ojaan/imeytyskenttään. Yritin luoda itselleni esimerkkikuvan, jolloin samantien selityksen jälkeen tekoäly tunki sadevesikaivosta valuvan veden suoraan salaojaputkeen oman ohjeensa vastaisesti.
Vaikka tekoälyltä voi myös kysyä mielipiteitä, kannattaa niihin suhtautua hieman varauksellisesti. Se ottaa huomioon sen mitä nimenomaisesti kysyt eikä välttämättä ota aikaisempia tietoja huomioon jos joudut tarkentamaan kysymystä. Ihminen osaa yhdistellä tiedot fiksusti eikä useinkaan anna samasta asiasta ristiriitaisia mielipiteitä (ellei ole jotain salattavaa). Tekoäly ei vaan aina osaa tulkita pieniä nyansseja vaan se tulkitsee asian kylmästi ja raa-asti sillä tiedolla mitä sillä on käytettävissään.
Asia, joka on varmaan jokaiselle aloittavalle yrittäjälle vaikeaa on itsensä hinnoitteleminen ja siihen toi tekoäly on tosi kätevä. Ilman että selaat kaikkien muiden hinnastot, pystyt pienessä hetkessä selvittämään toisten kuvaajien hinnat, löytämään niistä keskiarvot ja muovaamaan erilaisia paketteja, jotka on helpompi myydä asiakkaalle. Itsellä helposti iskisi sellainen: "no enhän nyt minä, mutta kun..." -ajatus, joten tollanen kylmä "robotti" riisuu pois sen tunnemaailman ja antaa vaihtoehtoja, jotka puhuttelee parhaiten itseään. Sen avulla pystyin itsekin muovaamaan nuo uudet hääpakettihinnat. Mutta se tekoälystä.
Lyhyesti muuta mitä kuuluu: Sairasloma on taputeltu, oon 95% entisissä voimissani ja nyt valmistaudutaan viettämään hääpäiväreissua sekä touhutaan muita perhejuttuja. Meidän esikoinen menee eskariin elokuussa ja se asettaa taas meille omia muutoksiaan kun lapset ovat aikasemmin käyneet kerhossa arki-iltapäivisin. Perhe-elämä kolmen lapsen perheessä tuntuu vuosi vuodelta muuttuvan ja saavan uusia tarpeita ettei meinaa perässä pysyä.
Nyt katkaisen tän blogin hieman tyngäksi, koska yllättävät muutokset laittoi muuttamaan tulevien viikkojen ajankäyttöä aivan toisenlaiseksi. Niistä sitten lisää tuonnempana, mukavaa keskiviikkoa tiistain sijaan!